TÜBİTAK’ın geliştirdiği Türkiye’nin ulusal işletim sistemi Pardus, ismini Anadolu parsının Latince ismi ‘panthera pardus tulliana’dan alıyor. Uzmanlara göre Pardus ile, TSK ve kamuda yıllık 200 milyon dolar tasarruf sağlamak mümkün
Kuruluş hikâyesi 2002 yılına dayanan Pardus, ilk kez 2003 Eylül’ünde resmi bir proje olarak hayata geçti. Pardus geliştiricisi Erkan Tekman, 2004 yılı sonuna kadar hangi teknolojinin izleneceği ve dünyadaki uygulamaların neler olduğu konusunda incelemelerin yapıldığını belirterek, 2004 yılı sonunda hemen hemen yol haritasının ve ne yapılacağının tam olarak belli olduğunu söyledi.
4’ÜNCÜ VERSİYON ÇIKTI
Tekman geçtiğimiz 3 yıl içerisinde 3. versiyonunu çıkardıkları Pardus’un fazla teknik bilgisi olmayana normal bir bilgisayar kullanıcısının masaüstü gereksinimlerini karşılayabilir hale geldiğini söyledi. Ürünü tasarlarken kullanıcı dostu olmasını ve kurarken herhangi bir teknik bilgi gerektirmemesine özen gösterdiklerini belirten Tekman, Türkçe alfabenin kullanılması konusunda da Pardus ile birlikte önemli mesafe katettiklerini dile getirdi. Tekman, Pardus 2008 üzerinde çalıştıklarını ve yılın ilk yarısında piyasaya sunacaklarını söyledi.
GÜVENLİK PİSİ&ÇOMAR
Pardus’u tasarlarken temel kaygılarının güvenlik olduğunu ve bu nedenle yola çıkıldığını belirten Tekman, “Güvenlik için Pisi ve Çomar adını verdiğimiz yazılımları geliştirdik” dedi. Şu anda korsan kullanım dışında bir kişinin bütün donanımlarıyla birlikte yazılım için ortalama 2 bin dolar ödeyeceğini belirten Tekman, Pardus ya da Linux kullanımıyla bu paranın cepte kalacağını söyledi.
KAMU YAZILIMA 600 MİLYON $ ÖDÜYOR
TSK’nın ve kamunun projenin önemli bir ayağı olduğunu söyleyen Erkan Tekman, “Tahmini olarak 300- 600 milyon dolar arasında bir para 3 yılda kamu tarafından yazılıma ödeniyor. Pardus kullanımı söz konusu olursa yıllık 100-200 milyon dolar tasarruf edilecek” dedi.
40 gönüllü çalışıyor
PARDUS, dünyanın dört bir yanından destek veren 8’i yabancı 40 kadar gönüllü geliştiricinin desteğiyle büyüyor. 50.000’i aşan bilgisayar sayısıyla, Türkiye’nin en büyük Linux topluluğuna sahip. Tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 30 dk. içerisinde bilgisayarınıza kuruluyor. Pardus 2007 İngilizce, Türkçe, Almanca, İspanyolca, Hollandaca ve Portekizce’yi destekliyor.