Hassas kişisel bilgilerinizi verirken tedbirli olmanın yerini hiçbir şey tutamazsa da, bir sızdırma dolandırıcılığına maruz kalma riskinizi azaltmanız için bazı basit kurallar aşağıda belirtilmiştir.
>1: Duyarlı kişisel bilgilerinizi hiçbir zaman bir e-posta, anlık ileti veya açılır pencere içinde başkalarına vermeyin
Yasal ve kurumsallaşmış şirketlerin çoğu, parola, hesap veya kredi kartı numarası veya diğer gizli bilgileri istemek için bu yöntemleri kullanmayacaktır. Sızdırma dolandırıcılığı yapanların insanları kandırmaları kolaydır—örneğin, bir e-posta iletisinin “Kimden” satırındaki adresi taklit ederler.
>2: Bir ileti veya açılır pencere içindeki bir bağlantıyı tıklatırken dikkatli olun
Kişisel bilgilerinizi isteyen bir e-posta iletisi, anlık ileti veya açılır pencere alırsanız, bağlantıyı tıklatmayın. Bunu yapmanız sizi, verdiğiniz bilgilerin siteyi oluşturan dolandırıcılık ustasına gönderilebileceği bir telefon şirketi sitesine ***ürebilir.
Bir iletinin sahici olduğundan emin değilseniz, daha önceki bir faturada veya telefon rehberinde yer alan numarasını kullanarak şirketi arayın. Web sitesini ziyaret etmek için, adresi yazın veya kendi yer iminizi kullanın.
>3: Herhangi bir bilgi girmeden önce Web sitesinin kişisel bilgilerinizi koruduğundan ve gerçek olduğundan emin olun
Sızdırma dolandırıcılığı yapanlar, görüntülenen adresi gerçekmiş gibi göstermenin yollarını bilirler. Sitenin gerçekliği hakkında en küçük bir şüpheniz bile varsa, güvenliğinize önem verin ve siteden ayrılın.
Internet'te aktarılırken duyarlı verilerin korunmasına yardımcı olacak bir önlem olarak veri şifreleme işaretleri arayın. Aşağıda gösterildiği gibi, Web adresinde https (“s”, güvenli anlamına gelir) dizilimi veya küçük bir kapalı asma kilit veya kırılmamış anahtar görüntüsü olup olmadığına bakın.
Olduğunuzu düşündüğünüz yerde olup olmadığınızdan emin olun. Ne yazık ki bazı sistemlerde, asma kilidin (ve anahtarın) sahtesi görüntülenebilmektedir, bu nedenle sitenin güvenlik sertifikasını görüntülemek için bu simgeyi çift tıklatın. Sertifikadaki adla adres çubuğundaki adın eşleşip eşleşmediğine bakın. Adlar farklıysa, sahte bir sitede olabilirsiniz.
<İMG>http://www.msn.at/img/de/de-at/pcprotect/screen.jpg<İMG>
>4: Mali bildirimlerinizi düzenli olarak gözden geçirin
Her şeyin gerektiği gibi olduğundan emin olmak için, tüm kredi kartı ve banka bildirimlerinizi her ay ve düzenli olarak denetleyin ve çevrimiçi hesaplarınızda düzenli olarak oturum açın.
>5: Bilgisayarınızın güvenliğini artırın
Sızdırma dolandırıcılığı yapanlar en son güvenlik düzeltmelerini uygulamadığınızı ümit ederler ve düzeltilmemiş açıklardan yararlanmaya çalışabilirler. Bilgisayarınızın güvenliğini artırmak için
www.msn.com.tr/security/pcsafety adresindeki yönergeleri adım adım uygulayın. Orada, Microsoft güvenlik duvarı kullanmanıza, virüs önleyici yazılım yüklemenize ve düzenli olarak güncelleştirmenize ve Windows ve Office yazılımınızı güncel tutmanıza yardımcı olur.
EMEĞE SAYGIII!!!